dilluns, 9 de juny de 2008

UNA VIA VERDA EVOCA LES MINES DEL RIPOLLÈS: RECORDS DEL CARBÓ


Diumenge 24 de Febrer, podíem trobar en el quadern del Diumenge , en el diari el Periódico , un article sobre un cap de setmana a la comarca del Ripollès , més aprofundint el municipi d’Ogassa.

Ogassa va ser el segon municipi de tot Espanya a comptar amb la xarxa de llum elèctrica. Avui dia, aquest municipi compte amb 280 habitants.

A principis del s.XX ,proveïen de Carbó tot el port de Barcelona . Una línia de ferrocarril , inaugurada el 1800 , es va construir únicament per transportar el carbó . A Ogassa , també hi havia una fàbrica de pans de carbó per a calderes de vaixells i de foneria , una factoria de calç i un forn de calç .

Avui l’antiga esplendor a penes s’endevina i les pistes s’ofereixen en una visita guiada que té un cost de 5 euros, pels antics edificis en ruïnes i inclou l’entrada , al final del Pla de les Vagonetes ..

La Crisi va començar a forjar-se a mitjans de l’any 1920 , quan els industrials barcelonins van descobrir que els resultava més rendible importar el carbó d’Anglaterra.
Si el patrimoni miner aconsegueix la declaració de Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco , com s’ha sol·licitat , serà més fàcil , per la construcció d’un centre d’interpretació a l’antiga fàbrica de pans de carbó.

Segons Victoria Salvador , que és una guia local d’Ogassa ens diu: “Hi havia nens als quals els explicava un conte del tres porquets, però a nosaltres sempre ens explicaven el conte d’anar a treballar a la mina. Llavors ens cansava”.

Avui en dia , la majoria de gent que viu a Ogassa durant tot l’any es dediquen a la ramaderia , a la fabricació d’embotits artesans i al Turisme .
El tren que anava de Ripoll a Ogassa va desaparèixer l’any 1985 , per falta de manteniment , Avui dia, en l’antic traçat del tren podem trobar la RUTA DEL FERRO I EL CARBÓ . Aquesta ruta es pot fer caminant o bé en bicicleta.

La ruta comença a l’estació de Ripoll fins a Ogassa , passant per Sant Joan de les Abadesses . De Ripoll a Ogassa hi ha uns 13 quilòmetres i de Ripoll fins a Sant Joan hi ha uns 4 quilòmetres. Des de Sant Joan , podem enllaçar vies verdes fins Olot , Girona i la Costa de Sant Feliu de Guíxols .

En l’Antiga estació de Sant Joan podem trobar en l’actualitat , un restaurant LA RUTA DEL FERRO , i els magatzems s’ha convertit en un Alberg Rural , adherit per la Generalitat .

Per acabar , cal dir que el Patronat de Turisme de la Vall de Ribes ofereix onze rutes , la majoria circulars , que enllacen les anitgues mines .

http://www.vallderibes.com

http://www.viesverdesdegirona.org